torstai 15. kesäkuuta 2017

ELOKUVANTEKOA ALAKOULUSSA

Elokuvanteon historiaa Ilmaristen koululla

Vuosina 2000-2015 olen teettänyt äidinkielessä ”mykkäfilmejä” ryhmätyönä. Silloin valmistelin oppilaita huolellisesti kuvaustekniikoihin ja katselimme katkelmia klassikoista.
Kuvauksissa käytettiin videokameraa ja digikameraa, joiden käyttöä piti vuorotella. Leikkauksessa käytettiin Windowsin Moviemakeria.

2015 alkaen iPadit muuttivat työtapaa. Opimme tekemällä. Prosessin aikana ja loppukatselmuksessa analysoimme yhdessä leikkauksia, kuvakulmia ja kerrontaa. Tuulen suhinat äänessä ja muut virheet opitaan kantapään kautta. Leikkausohjeet löytyvät nyt videoklippeinä, joten oppilaat voivat katsoa niistä, mitä keinoja heillä on käytössä iMoviella leikatessa.


Aiemmin teimme yhden mykkäfilmin kutosella. 
Nyt aloitan lyhyillä opetusvideoilla vitosen syksyllä.  Opetusvideot onnistuivat hienosti blogissa olevan ohjesivun avulla. 

Kuudennella luokalla voidaan siirtyä jo lyhyehkön elokuvan pariin näiden puoliammattilaisten kanssa ja sitten katsotaan muutama klassikkopätkä.
Kuudennelle luokalle sopivia teemoja: mainoselokuva, uutiset, dokumenttielokuva...



AIKATAULU JA OPPIMINEN
Projekteihin menee aikaa 2-4 koulupäivää kokonaisuudessaan, sillä ne jotka tekevät isompia juttuja, tekevät niitä vapaa-ajalla.
Mitä filminteossa opitaan? Yhdessä suunnittelua, aikataulun sopimista, muutoksien tekemistä alkuperäiseen sekä kuvausten, että sisällön suhteen. 
Helppoa filmienteossa on se, että iPadeja riittää kaikille ja niiden käyttö jo monelle tuttua. Haasteena on saada riittävästi mikrofoneja ja muita lisälaitteita riittämään kaikille ryhmille. Joissakin ryhmissä kemiat eivät toimi, ei löydy primus motoria ja projekti ei etene ilman ykstyiskohtaisia ohjeita.

Ennen seuraavaa projektia käytämme ainakin yhden oppitunnin aiempien filmien kriittiseen tarkasteluun. Katsomme filmiä, pysäytän, pyydän työpareja  kirjoittamaan havaintojaan esim. padletiin. Tämä toimikoon muistipankkina, mitä pitää muistaa filminteossa, jotta siitä tulee mahdollisimma tehokas.

Toivottavasti saamme pidettyä filmejä tallessa, jotta voimme seurata kehitystä kahden vuoden ajalta, kun alakoulu tulee näiden oppilaiden kohdalla päätökseensä.
















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

ETUSIVU

Tämä blogi sisältää linkkejä ja vinkkejä.  Jos videoklipit tai kuvat eivät tuo riittävästi varmuutta siihen, että veisit opetusryhmä...